Voor scholen en andere organisaties

Wij werken graag samen met scholen en andere organisaties,

zullen wij onze krachten bundelen?

Aanbod voor scholen

De leeshond

 

De leeshond kan ondersteuning bieden bij alle kinderen die moeite hebben met (voor)lezen. Of dit komt door een gebrek aan motivatie, dyslexie, angst voor hardop lezen of een andere reden. Voorlezen aan de leeshond kan helpen. Allereerst vinden kinderen het super leuk om voor te lezen aan de leeshond. Dit zorgt voor extra motivatie bij de kinderen. Iets wat we leuk vinden, willen we graag vaker doen. Naast dat het leuk is, heeft de leeshond geen oordeel. Wanneer het even niet goed gaat, kan het kind zich rustig herpakken. Ervaart het kind hierdoor extra spanning, dan zal de leeshond helpen om weer ontspanning te vinden. De aanmoediging van de leeshond is namelijk niet te weerstaan, even lekker knuffelen of een spelletje met de leeshond tussendoor, en de ontspanning is weer terug. 

 

Anders Leren met Honden

 

Anders Leren met Honden is een methode waarbij kinderen van de basisschool vanaf groep 4 actief en met zowel mentale als fysieke ondersteuning van de coachhond aan de slag gaan met de lesstof. Door de lesstof aan te pakken volgens hun eigen leerstijl (visueel, auditief en/of verbaal) ontdekken ze dat ze wel kunnen leren. Schoolresultaten verbeteren, het zelfvertrouwen groeit en kinderen gaan weer met plezier naar school

Waaraan kan worden gewerkt?

 • (Werkwoord)spelling
 • Tafels oefenen
 • Optellen en aftrekken tot 10, 20 en 100
 • Klokkijken digitaal en analoog
 • Breuken, procenten en kommagetallen.
 • Maten en gewichten

We maken o.a. gebruik van de methodes Taal in Blokjes en Met Sprongen Vooruit. Natuurlijk willen we ook zoveel mogelijk aansluiten bij jullie als school. Door kinderen een korte periode deze vorm van begeleiding te gunnen, kunnen ze op school weer meekomen.

 

Waarom leren met de coachhond?

De coachhond vindt het kind nooit dom, waardoor kinderen niet het gevoel krijgen dat ze falen. Hierdoor zijn ze meer ontspannen tijdens het oefenen, waardoor er beter geleerd kan worden. Ook al doet een kind zich anders voor, de coachhond reageert hierop en laat zien hoe een kind zich echt voelt. Bovenal geeft de coachhond motivatie om te gaan oefenen. Juist wanneer iets moeilijk is, hebben kinderen een verminderde motivatie. Maar wie wil er nou niet oefenen samen met de coachhond. Daarbij zorgt het gelijk voor een betere concentratie.

 

Binnenstebuiten training

 

Je eigen gevoel onder woorden brengen. Benoemen welke behoeften jij hebt. Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je diep in je hart kijkt, wat wil jij dan? Welke behoeften zijn voor jou belangrijk? Leerlingen gaan ontdekken wat ze nodig hebben. Naast dat de leerlingen hun eigen behoeften leren kennen, leren ze ook dat hun klasgenoten andere behoeften kunnen hebben. Hoe kun je rekening houden met je eigen behoeften, maar ook die van je klasgenoten? Door rekening te houden met de behoeften van jezelf en elkaar, gaan leerlingen beter in hun vel zitten en ontstaat er meer respect voor elkaar.

Een leuke, inzichtgevende training die in en met de klas gedaan wordt. O.a. aan de hand van 6 levensbehoeften leert de klas elkaar (nog) beter kennen. Wat speelt er binnen in een persoon en wat komt er naar buiten. Wat ziet de klas een een medeleerling en komt dit overeen zoals de leerling zich echt van binnen voelt? Maar ook de rolverdeling in de klas. Wie neemt de leiding en wie volgt er? Welke leerlingen zijn er op de voorgrond en welke leerlingen houden zich meer op de achtergrond? De coachhond begeleidt de klas bij deze ontdekkingsreis. Ook voor een mentor brengt dit mooie inzichten, om de klas nog beter te kunnen begeleiden.

 

Strong Kids Training

 

In de Strong Kids Training leren kinderen weerbaarder en assertiever te worden. Bij Strong Kids zijn alle kinderen welkom en wordt er gekeken naar wat elk kind nodig heeft. Wat Strong Kids zo bijzonder maakt is dat de kinderen zelf mogen kiezen of ze wel of niet aan een groepsproces willen meedoen o dat ze een individuele opdracht willen doen. Zo leert het kind naar zijn/haar eigen gevoel te luisteren en eigen keuzes te maken. Hierdoor kan het kind op zijn/haar eigen manier leren en ontstaat er een veilige sfeer, wat leren en ontwikkelen ten goede komt.

De Strong Kids Training is een wekelijkste training van acht sessies. Er wordt gewerkt in kleine groepjes van 4-6 deelnemers in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Natuurlijk is er altijd een coachhond aanwezig.

Thema’s die voorbij komen in de Strong Kids Training:

 • Weerbaarheid
 • Zelfvertrouwen
 • Zelf keuzes leren en durven maken
 • Jezelf durven zijn
 • Plagen en pesten
 • Veiligheid

 

Onze samenwerkingen

IKC De Wingerd

Zwaag

Basisschool De Vuurvogel

Zaandam

Basisschool Het Kerspel

Hoogkarspel

Logopediepraktijk Wegwijs

Hoogkarspel

Hoe wordt de

coachhond op school ervaren?

Review ~ Lezen met de leeshond

Super leuk. Het voorlezen was leuk want als ik stopte met lezen, ging Iwan echt zo liggen van lees door, lees door en als ik een foutje maakte moedigde hij mij ook aan.

Cleo

8 jaar

Review ~ Lezen met de leeshond

Ik vond het leerzaam en rustgevend.                    

Jurre

9 jaar

Review ~ Lezen met de leeshond

Leuk. Het was een lieve hond. Het hielp wel maar ik was wel een beetje verlegen 🙂

Sarah

11 jaar

Review ~ Lezen met de leeshond

Leuk. Ik vond het ook weleens een keer leuk dat iemand anders naar mij luisterde dan een mens. En ik weet dat hij van Kapitein Onderboek houdt. Het was onvergetelijk.

Quinten

8 jaar

Review ~ Lezen met de leeshond

Ik vond het erg leuk en ik vond het lezen makkelijker.

Cas

10 jaar

Review ~ Lezen met de leeshond

Ik vond het leuk omdat Iwan telkens een high five gaf en één keer zat hij op de zitzak.

Sachin

10 jaar