Coaching voor kinderen

en jongeren

In het coachtraject voor kinderen en jongeren staan de volgende waarden centraal:

U

Ontdekking

Samen met de coachhond op ontdekking. Wie ben je en wat heb je nodig? Dit vormt de basis van het coachtraject.

Plezier

In het hele coachtraject staat plezier maken centraal. Werken aan je eigen ontwikkeling is niet altijd makkelijk, maar dat betekent niet dat we geen plezier kunnen maken. Hoe maak jij plezier? 

Aandacht

Aandacht voor jou en jouw ontwikkeling. Heb je behoefte aan een luisterend oor? Of heb je zelf ideeën over wat jou kan helpen. Samen kijken we naar de invulling van jouw coachtraject.  

Aanbod kinder- en jongerencoaching

Coachtraject

 

Een coachtraject bij KwispelCoaching betekent samen met de coachhond werken aan jouw hulpvraag. Af en toe even praten, maar vooral lekker bezig zijn.

We werken ervaringsgericht, zodat het kind of de jongere zelf kan ervaren wat voor invloed hij/zij heeft. Daarnaast kijken we naar het (spiegel)gedrag van de coachhond. De coachhond heeft namelijk vaak een belangrijke boodschap voor ons. Dit draagt bij aan de groei en ontwikkeling van het kind of de jongere.

Door middel van spelletjes, parcourtjes, oefeningen en gesprekken gaat het kind of de jongere werken aan zijn/haar hulpvraag. Dit kan actief met de coachhond zijn, of in het bijzijn van de coachhond.

De ouders worden op de hoogte gehouden van wat er wordt gedaan in een coachsessie. Thuis kunnen jullie met de opdrachten en tips aan de slag, zodat het kind en de jongere het geleerde ook in het dagelijks leven kan toepassen.

Waar kunnen we aan werken tijdens het coachtraject?

 • Vergroten van het zelfvertrouwen
 • Verminderen van faalangst
 • Het doorzettingsvermogen vergroten
 • Werken aan positieve mindset (gedachten)
 • Omgaan met emoties
 • Sociale vaardigheden versterken
 • Executieve vaardigheden ontwikkelen
 • Concentratieproblemen verminderen
 • Rouw en verlies
 • Heb jij een andere hulpvraag? Neem contact met ons op dan kijken we naar de mogelijkheden.

De prijs voor een individueel coachtraject ligt tussen €225,- en €750,- Het aantal sessies in het coachtraject wordt bepaald na het intakegesprek. Het intakegesprek kost €50,- Deze staat los van het traject en is geheel vrijblijvend. 

 

Angst voor honden

 

Angst voor honden komt veel voor. Zowel kinderen als volwassenen kunnen er veel last van hebben. Bij de één is er een duidelijke oorzaak waar de angst vandaan komt. Bij de ander is het er gewoon. Wat de oorzaak ook mag zijn, de angst is er.

Het maakt niet uit hoe groot de angst is, vaak zorgt het voor een belemmering. Situaties waarin een hond aanwezig is, brengen veel spanning met zich mee of worden zelfs vermeden. De omgeving kan met onbegrip reageren, waardoor de angst niet gezien wordt. Er kunnen zelfs gevaarlijke situaties ontstaan door een paniekreactie, denk bijvoorbeeld aan een vluchtreactie als er een hond aankomt. Wanneer je bang bent als ouder zijnde is de kans ook groot dat je het ongewild en onbewust meegeeft aan je kinderen. Gevolg is dat de kinderen jouw angst voelen en ook bang worden voor honden. 

Tijdens de coachsessies leer je verschillende dingen over de hond. Wat voor gedrag/emotie laat de hond zien? Wat zegt de lichaamstaal van de hond? En, misschien wel het belangrijkste, hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Tijdens het traject heb je zelf de regie in handen. Wil je iets niet, dan is dat oké. Op jouw tempo gaan we jouw angst overwinnen. Forceren heeft namelijk geen zin, dan komt de angst nog harder terug.

De prijs voor een individueel coachtraject ligt tussen de €375,- en €750,-. Het aantal sessies in het coachtraject wordt bepaald na het intakegesprek. Het intakegesprek kost €50,-. Deze staat los van het traject en is geheel vrijblijvend.

 

Leerproblemen

 

Je best doen op school, maar toch blijven de resultaten achter. Helaas gaat het op school ook om die resultaten. Natuurlijk is het veel belangrijker dat je kind met plezier naar school gaat en het daar fijn heeft, maar de resultaten kunnen daar wel een rol in gaan spelen. Het is gewoon frustrerend, wanneer het er echt wel in zit, maar nog niet uitkomt. We kunnen je alvast zeggen, het ligt echt niet aan je kind. Wel ligt het aan de manier van onderwijs.

Dat wil niet zeggen dat de school niet goed is, maar het huidige onderwijs is vooral gericht op linksbreinige kinderen die auditief en talig zijn. Deze kinderen zullen niet snel vastlopen. Vaak zijn het de rechtsbreinige en vooral visueel ingestelde kinderen die vastlopen. Nu kunnen we het onderwijs niet veranderen, maar we kunnen wel jouw kind weer in zijn/haar kracht zetten en een manier van leren aanreiken die hem/haar gaat helpen.

Tijdens de coaching kijken we naar wat jouw kind nodig heeft om tot leren te kunnen komen. We kijken naar waar eventuele leerblokkades zitten, zodat deze opgelost kunnen worden. Meer van hetzelfde blijkt niet te helpen, dus doen we het graag anders. Zo gebruiken we o.a. de Kernvisie methode, Anders Leren met Honden, JaMaRa rekenbegeleiding en onze ervaring als Psychomotorische leerspecialist in het onderwijs.

Waar kunnen we aan werken tijdens het leertraject?

 • Problemen bij het rekenen
 • Oefenen van tafels
 • Dyslexiebehandeling
 • Leren klokkijken (analoog en digitaal)
 • Problemen met spelling en werkwoordspelling
 • Leesproblemen
 • Sociaal-emotionele problemen door leerproblemen
 • Heb jij een ander leerprobleem? Neem contact met ons op dan kijken we naar de mogelijkheden. 

De prijs voor een individueel leertraject ligt tussen de €150,- en €750,-. Het aantal sessies in het leertraject wordt bepaald na het intakegesprek. Het intakegesprek kost €50,-. Deze staat los van het traject en is geheel vrijblijvend. 

 

Ik leer leren

 

Lesstof leren voor een toets… hoe doe je dat eigenlijk? Kinderen kunnen hier problemen mee ervaren. Ze halen bijvoorbeeld onvoldoendes of begrijpen de lesstof niet, doordat ze moeite hebben met de juiste verbanden leggen. Of ze weten niet wat de juiste leertechniek is, waardoor het leren moeizaam gaat. En voor de visueel ingestelde kinderen kan het best lastig zijn om verbale lesstof visueel te maken. Daarnaast kunnen kinderen ook moeite hebben met een planning maken. En nog belangrijker, met een planning nakomen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Schoolwerk is helaas niet altijd even leuk, toch is het belangrijk dat de kinderen en jongeren gemotiveerd en geconcentreerd aan de slag gaan met hun leer- en maakwerk. Ook hier kunnen ze soms net wat extra begeleiding in nodig hebben.

In een wekelijkse training van 5 coachsessies gaan we aan slag met de volgende onderwerpen:

 • Talenten en leerstrategie
 • Faalangst en motivatie
 • Plannen en organiseren
 • Concentratie
 • Je eigen leerstijl

Dit individuele ik-leer-leren-traject kost €399,- (inclusief werkboek). Vooraf plannen we een intakegesprek in. Dit gesprek is geheel vrijblijvend en kost €50,- en staat los van het traject. Na dit gesprek kun je rustig nadenken of dit traject bij jullie past. 

Het is mogelijk om het ik-leer-leren-traject te volgen zowel met als zonder coachhond.

 

Werkwijze

De werkwijze van KwispelCoaching kenmerkt zich door het oplossingsgericht werken en het ervaringsgericht leren. Het probleem wordt niet uitgebreid geanalyseerd, maar er wordt gezocht naar oplossingen die wel werken, zodat er zo weinig mogelijk last wordt ervaren van het probleem.

Mochten jullie interesse hebben in een coachtraject bij KwispelCoaching, dan plannen we een vrijblijvend intakegesprek in. Dit gesprek is bedoeld om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden tot coaching. Over het algemeen vindt dit gesprek bij jullie thuis plaats. Mocht dit niet lukken, dan vindt het intakegesprek plaats op de coachlocatie. Bij dit intakegesprek mag het kind aanwezig zijn. Mochten jullie onderwerpen willen bespreken waarbij je het niet prettig vindt dat jullie kind aanwezig is, dan is het mogelijk om het intakegesprek zonder kind te plannen. Na het intakegesprek kunnen jullie rustig nadenken of het coachtraject gestart gaat worden. 

Mochten jullie na het intakegesprek enthousiast zijn, dan ontvangen jullie een trajectvoorstel. Dit voorstel is op maat gemaakt, zodat het optimaal aansluit bij de situatie en het kind/jongere.

Hoe de sessies eruit gaan zien, is elke keer weer anders. De ene keer gaan we binnen aan de slag en de andere keer lekker naar buiten of gaan we op pad met de coachhond. Heeft het kind zelf bepaalde ideeën, laat het dan vooral weten dan gaan we kijken hoe we dit mee kunnen nemen. 

Als we bij het doel zijn gekomen, dan vindt er een eindsessie plaats. Bij deze sessie mogen ouders aanwezig zijn, mits het kind dit ook goed vindt. We kijken terug naar wat we hebben gedaan en wat er is geleerd. Het kind mag meebeslissen over hoe de laatste coachsessie eruit gaat zien. De laatste sessie staat in het teken van het behaalde succes. 

Na het traject is het altijd mogelijk om een terugkomsessie in te plannen. Gewoon om weer even bewust te worden van wat er allemaal geleerd is of om weer even lekker bezig te zijn met de coachhond. Hier is geen intakegesprek voor nodig.

 

 

Wat verder goed is om te weten…

 • Een coachsessie duurt 60 minuten
 • De duur van een coachsessie is inclusief voorbereidingstijd en eventuele verslaglegging.
 • Tijdens het coachtraject mag u altijd kosteloos WhatsAppen, mailen en bellen voor eventuele vragen, overleggen of een luisterend oor.
 • Een afspraak kan tot 24 uur van tevoren kosteloos worden afgezegd of verplaatst.
 • Als binnen 24 uur een afspraak wordt afgezegd, wordt de afspraak alsnog in rekening gebracht.
 • De diensten van KwispelCoaching zijn vrijgesteld van BTW.
 • Als de afspraak niet plaatsvindt op de coachlocatie, wordt buiten een straal van 15 KM (vanaf Westwoud) een kilometervergoeding van 25 cent per KM gerekend.

 

Wordt het coachtraject vergoed?

 • In de meeste gevallen wordt het coachtraject niet vergoed door de zorgverzekering. U kunt voor de zekerheid contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar voor de mogelijkheden.
 • In sommige gemeentes wordt coaching/therapie (met een dier) vergoed. U kunt dit navragen bij uw eigen gemeente voor de mogelijkheden.
 • Ook is het in sommige gevallen mogelijk om de coaching te betalen via het PGB. Neem hiervoor ook contact op met jouw gemeente.
 • In sommige gevallen kan het coachtraject onder de noemer psychosociale hulpverlening/begeleiding als aftrekpost bij de inkomstenbelasting worden opgevoerd. Eventueel kunt u de gemaakte kosten ook als bijzondere ziektekosten op uw belastingaangifte aftrekken. Neem contact op met uw belastingadviseur voor de mogelijkheden. 

Review ~ Coachtraject

Sinds oktober vorig jaar heeft onze zoon verschillende coachingsgesprekken gehad met Anouk en haar honden. De aanleiding was dat hij wat moeite heeft met zijn emoties en dat hij heel veel nadenkt / in zijn hoofd zit. We hebben al verschillende dingen geprobeerd, maar dit had niet het gewenste resultaat. Omdat hij gek op dieren is, ging ik op zoek naar een coach die met dieren werkt. En zo kwam ik bij KwispelCoaching terecht. Gelukkig konden we al snel langskomen voor een klikgesprek, en ik merkte gelijk aan Cas dat hij zich prettig voelde.

Ook al gaat hij soms met wat tegenzin heen, na afloop is hij altijd relaxed en blij en weer ontspannen. Het werken met een coachhond werkt voor hem erg goed. Hij is gek op dieren en houdt van knuffelen. Tijdens de gesprekken doet hij oefeningen met de hond en leert hij veel over: geduld, omgaan met emoties en door de gesprekken met Anouk krijgt hij ook wat inzicht in zijn gedachtes/ emoties en hoe hij daar mee om kan gaan. Op een of andere manier voelt hij zich heel vertrouwd en veilig om dit ook te delen en dat is heel fijn. Hij heeft een klik met alle honden en het maakt voor hem dus niet zoveel uit welke hond er is tijdens de sessie. Hij zei zelfs een keer op de terugweg ‘ nu ben ik weer helemaal ontspannen’ . 

Wij merken thuis dat hij wat rustiger is, meer het gesprek aangaat en ook (al is het vaak achteraf) goed van verwoorden wat er nu bij hem gebeurt. Hierdoor hebben we wat meer wederzijds begrip en gaat het beter thuis. Uiteraard is het ook een beginnende puber en heeft hij ook nog wel zijn uitspattingen, maar ik merk voornamelijk dat hij zelf ook wat dingen wil veranderen. Dus dat is erg positief. Nu zit hij nog in een traject om te leren leren, waarmee hij met name aan de slag gaat met planning, doorzettingsvermogen en belemmerende gedachtes. Ook dat doet hij gemotiveerd!! 

Kortom, het is echt een aanrader! De combinatie met de honden, oefeningen en de expertise en rust van Anouk maken het een ijzersterke combinatie voor je kind om spelenderwijs en knuffelend met zichzelf aan de slag te gaan. 

Andrea

Moeder van jongen 11 jaar

Review ~ Traject Angst voor honden

We hebben een aantal coaching sessies gehad om onze dochter te helpen om te gaan met haar angst voor honden. We hebben veel geleerd over het gedrag van een hond en hoe we signalen kunnen zien en begrijpen. Dit is de basis die nodig was om de angst aan te gaan pakken. Nu gaat het zo veel beter. Ze kan langs honden lopen die aan de riem zitten en durft bekende honden samen te aaien. Onverwachte geluiden en bewegingen blijven spannend. Wij zijn super tevreden over hoe Anouk dit samen met de honden voor elkaar heeft weten te krijgen. Ik kan het echt van harte aanbevelen.

Madeleine

Moeder van meisje 9 jaar

Review ~ Coachtraject

Onze zoon werd een periode gepest op school. Dit is uiteindelijk opgelost met gesprekken op school. Ik merkte aan hem dat het wel iets gedaan had met zijn zelfvertrouwen. Ik wilde iets voor hem doen op een laagdrempelige manier en wat past bij hem. Gezien hij heel erg van honden houdt kwamen we bij Anouk. Onze zoon heeft 5 sessies bij Anouk gehad. Waarin hij op een speelse manier handvaten heeft meegekregen hoe hij moet reageren op situaties maar hij kreeg ook gedrag terug te zien van de honden waarop hij moest handelen. Zoals het niet luisteren of de hond een opdracht laten uitvoeren. Het heeft hem net even dat vertrouwen weer gegeven om verder te kunnen. En allemaal niet zo zwaar beladen.

Marieke

Moeder van jongen 10 jaar

Review ~ Coachtraject

Mijn zoon vond het een cadeautje om iedere keer naar Anouk en Iwan te gaan. Hij vond de oefeningen meestal erg leuk, soms ook een beetje moeilijk, maar ik merk aan hem dat het hem goed deed. Anouk luisterde ook goed naar de wensen en behoeftes van hem en paste het programma daar op aan, heel fijn!

Eefje

Moeder van jongen 13 jaar