kinderen
en emoties

Emoties hebben een belangrijke functie in ons leven. Een leven zonder emoties bestaat dan ook niet. Emoties kunnen mooi zijn, maar soms ook best lastig. Zeker wanneer je niet weet hoe je met emoties om kan gaan. Gelukkig kun je dit leren. 

Emoties… wie kent ze niet? Alleen is kennen niet altijd voldoende. Iedereen kan de vier basisemoties wel benoemen, namelijk Blij, Bedroef, Boos en Bang. Maar niet iedereen weet hoe hij/zij met deze emoties om kan gaan. Dit kunnen eigen emoties zijn die lastig zijn of de emoties van je kind. Ieder mens zit vol met emoties. Ontkomen aan emoties is dan ook geen mogelijkheid.

Soms voel je je blij. Een andere keer ben je misschien bang. Misschien word je ergens verdrietig van. Of maakt een situatie je boos. Deze emoties hebben ons iets te vertellen. Emoties mogen er zijn, daar hoeven we niet altijd iets mee te doen. In sommige gevallen maken emoties het ons ook lastig, dan is het handig om te weten hoe we met onze emoties (of die van je kinderen) kunt omgaan. 

Bij de begeleiding van het leren omgaan met emoties, gaan we uit van twee uitgangspunten:

“Opvoeden is ruimte geven aan emoties én grenzen geven aan gedrag”

“Als een kind geboren wordt, moet het alles nog leren. Ook leren omgaan met emoties. Daar hebben ze ons bij nodig”

Begeleiding in het leren omgaan met emoties iets voor jou?

 • Je vindt het lastig om te benoemen wat je voelt
 • Je vindt het lastig om je emoties te uiten
 • Je wilt leren wat je kunt doen wanneer je een emotie voelt
 • Je wilt leren wat voor invloed je emoties hebben op jouw gedrag
 • Voor kinderen die hooggevoelig zijn

 

Werkwijze

De werkwijze van KwispelCoaching kenmerkt zich door het oplossingsgericht werken en het ervaringsgericht leren. Het probleem wordt niet uitgebreid geanalyseerd, maar er wordt gezocht naar oplossingen die wel werken, zodat er zo weinig mogelijk last wordt ervaren van het probleem.

Mochten jullie interesse hebben in een coachtraject bij KwispelCoaching, dan plannen we een vrijblijvend intakegesprek in. Dit gesprek is bedoeld om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden tot coaching. Over het algemeen vindt dit gesprek bij jullie thuis plaats. Mocht dit niet lukken, dan vindt het intakegesprek plaats op een coachlocatie. Na het intakegesprek kunnen jullie rustig nadenken of het traject gestart gaat worden.

Hoe de sessies eruit gaan zien, is elke keer weer anders. De ene keer gaan we binnen aan de slag en de andere keer lekker naar buiten of gaan we op pad met de coachhond. Heeft het kind zelf bepaalde ideeën, laat het dan vooral weten dan gaan we kijken hoe we dit mee kunnen nemen.

Na vijf sessie plannen we een evaluatiegesprek in. In dit gesprek bespreken we de voortgang en kijken we of het doel bijgesteld moet worden of dat we naar de afronding gaan.

Als we bij het doel zijn gekomen, dan vindt er een eindsessie plaats. Bij deze sessie mogen ouders aanwezig zijn. We kijken terug naar wat we gedaan hebben en wat er geleerd is.

Na het traject is het altijd mogelijk om een terugkomsessie te plannen. Gewoon om weer even bewust te worden van wat er allemaal geleerd is of om weer even lekker bezig te zijn met de coachhond.

Intakegesprek €32,50

Coachsessie (één uur) €47,50

Evaluatiegesprek €32,50

 

Voor ouders en opvoeders

Vind jij het als ouder/opvoeder lastig om om te gaan met de emoties van je kind? Wil je zelf meer leren over emoties? Of wil je leren hoe je als ouder/opvoeder een belangrijke rol kan spelen voor je kinderen bij het (leren) uiten van emoties? Daar kunnen we jou/jullie bij helpen. Mocht je meer informatie willen, neem vooral vrijblijvend contact met ons op.

De volgende mogelijkheden bieden we aan:

Introductieworkshop

Deze interactieve workshop duurt ongeveer 1 á 1,5 uur. We kijken naar welke emoties er zijn, waarom emoties belangrijk zijn, wat kinderen te leren hebben en hoe je als ouder/opvoeder hierbij kan ondersteunen. 

Kosten: €15,- per persoon

 

3-delige workshop

 Deze interactieve workshop bestaat uit drie bijeenkomsten van ongeveer 2 uur. In deze workshop gaan we verder in op de basisemoties. Zo leer je o.a. hoe je kunt omgaan wanneer je kind bang/verdrietig/boos is, hoe je reageert op het moment dat je kind in een emotie zit, hoe je kinderen begeleidt om een emotie op een gewenste manier te uiten, hoe je ruimte geeft aan emotie maar ook gedrag kan begrenzen. Je krijgt praktische en concrete handvaten die je direct kunt inzetten. Ook is er genoeg ruimte voor het stellen van vragen en het delen van ervaringen. 

Kosten: €95,- per persoon

 

Coachtraject

Het is ook mogelijk om een individueel traject te volgen. Dit traject bestaat uit acht sessies van ongeveer 1 á 1,5 uur. In dit traject gaan we kijken naar jouw rol als ouder/opvoeder. Kijken we naar emoties in het algemeen, en gaan we ook dieper in op de verschillende emoties. Hierbij krijg je praktische tips en handvaten.

Kosten: €380,-

 

wat verder goed is om te weten…

 • De duur van een coachsessie is inclusief voorbereidingstijd en eventuele verslaglegging.
 • Tijdens het coachtraject mag u altijd kosteloos WhatsAppen, mailen en bellen voor eventuele vragen, overleggen of een luisterend oor.
 • Een afspraak kan tot 24 uur van tevoren kosteloos worden afgezegd.
 • Als binnen 24 uur een afspraak wordt afgezegd, wordt de afspraak alsnog in rekening gebracht.
 • De diensten van KwispelCoaching zijn vrijgesteld van BTW.
 • Als de afspraak niet plaatsvindt op één van de coachlocaties, wordt buiten een straal van 15 KM (vanaf Westwoud) een kilometervergoeding van 25 cent per KM gerekend.

Wordt een coachsessie vergoed?

In de meeste gevallen wordt een coachsessie niet vergoed door de zorgverzekering. U kunt voor de zekerheid contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar voor de mogelijkheden.

In sommige gemeentes wordt coaching/therapie (met een dier) vergoed. U kunt dit navragen bij uw eigen gemeente voor de mogelijkheden.

Ook is het in sommige gevallen mogelijk om de coaching te betalen via het PGB. Neem hiervoor ook contact op met jouw gemeente.

In sommige gevallen kan een coachsessie onder de noemer psychosociale hulpverlening/begeleiding als aftrekpost bij de inkomstenbelasting worden opgevoerd. Eventueel kunt u de gemaakte kosten ook als bijzondere ziektekosten op uw belastingaangifte aftrekken. Neem contact op met uw belastingadviseur voor de mogelijkheden.

kinderen doen wat we doen, niet wat we zeggen dat ze moeten doen

SOS Kinderen en Emoties