jeugd
breincoach

Wat doet een Jeugd Breincoach? Die helpt bij het ontwikkelen van de executieve vaardigheden. Dit zijn vaardigheden op het gebied van planning & organisatie, concentratie, impulsbeheersing, motivatie, zelfbeeld en flexibiliteit.

Een jeugdbreincoach kan ondersteuning bieden bij het versterken van de executieve vaardigheden en de bevordering van de lateralisatie.

Executieve vaardigheden zijn functies in onze hersenen die voor ons bepaalde dingen regelen. Ze zijn essentieel voor het realiseren van doelgericht en aangepast gedrag. Door de executieve vaardigheden bepalen we bijvoorbeeld het doel van ons handelen, maar kunnen we ook afleidende factoren uitschakelen. We kunnen een planning maken van onze handelingen en voeren we deze taken stap voor stap uit. Mocht er toch iets onverwachts gebeuren, dan weten we hoe we daarmee om kunnen gaan. Verder reguleren ze onze emoties en onze motivatie. Ervaringen die we eerder hebben opgedaan worden gebruikt om de verwachtingen in de toekomst te bepalen en hier baseren we onze beslissingen op. Aan de hand van een onderzoek kan bekeken worden aan welke gebieden aandacht besteed moet worden om de executieve vaardigheden optimaal te benutten.

Lateralisatie is een proces in onze beide hersenhelften. De ene helft gaat zich ontwikkelen tot de dominante helft. Op deze manier kunnen onze hersenhelften goed met elkaar samenwerken. Helaas verloopt dit proces niet altijd goed. Problemen die kunnen komen door een verstoorde lateralisatie zijn problemen met lezen, schrijven, het omkeren van cijfers of een lager werktempo. De volgende kenmerken kunnen te maken hebben met de lateralisatie:

 • Het kind kan moeilijker automatiseren
 • Het kind kan moeilijk stilzitten
 • Het kind heeft moeilijkheden met concentreren
 • Het kind heeft moeite met het lezen van de klok
 • Het kind heeft moeite met beslissingen nemen

 

Werkwijze

De werkwijze van KwispelCoaching kenmerkt zich door het oplossingsgericht werken en het ervaringsgericht leren. Het probleem wordt niet uitgebreid geanalyseerd, maar er wordt gezocht naar oplossingen die wel werken, zodat er zo weinig mogelijk last wordt ervaren van het probleem.

Mochten jullie interesse hebben in een coachtraject bij KwispelCoaching, dan plannen we een vrijblijvend intakegesprek in. Voor dit gesprek krijgen jullie een vragenlijst toegestuurd. Dit gesprek is bedoeld om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden tot coaching. Over het algemeen vindt dit gesprek bij jullie thuis plaats. Mocht dit niet lukken, dan vindt het intakegesprek plaats op een coachlocatie. Na het intakegesprek kunnen jullie rustig nadenken of het traject gestart gaat worden.

Hoe de sessies eruit gaan zien, is elke keer weer anders. De ene keer gaan we binnen aan de slag en de andere keer lekker naar buiten of gaan we op pad met de coachhond. Heeft het kind zelf bepaalde ideeën, laat het dan vooral weten dan gaan we kijken hoe we dit mee kunnen nemen.

Na vijf sessie plannen we een evaluatiegesprek in. In dit gesprek bespreken we de voortgang en kijken we of het doel bijgesteld moet worden of dat we naar de afronding gaan.

Als we bij het doel zijn gekomen, dan vindt er een eindsessie plaats. Bij deze sessie mogen ouders aanwezig zijn. We kijken terug naar wat we gedaan hebben en wat er geleerd is.

Na het traject is het altijd mogelijk om een terugkomsessie te plannen. Gewoon om weer even bewust te worden van wat er allemaal geleerd is of om weer even lekker bezig te zijn met de coachhond.

Intakegesprek (inclusief onderzoek en begeleidingsplan) €62,50

Coachsessie (één uur) €47,50

Evaluatiegesprek €32,50

 

Jeugd breincoach en school

Het is ook mogelijk om de Jeugd Breincoach op school uit te nodigen. Loopt het kind op school vast? En zou je het fijn vinden als er mee wordt gekeken naar welke begeleiding het kind nodig heeft? Of ben je als organisatie/school geïnteresseerd in het werk van de Jeugd Breincoach? Misschien wil je de executieve vaardigheden van jouw leerlingen verder ontwikkelen? Laat het vooral weten, dan kunnen we naar de mogelijkheden kijken.

Als Jeugd Breincoach maken we gebruik van het EVO-model. Dit model staat voor: Planning & Organisatie, Concentratie, Impulsbeheersing, Motivatie, Zelfbeeld & Metacognitie en Flexibiliteit.  

wat verder goed is om te weten…

 • De duur van een coachsessie is inclusief voorbereidingstijd en eventuele verslaglegging.
 • Tijdens het coachtraject mag u altijd kosteloos WhatsAppen, mailen en bellen voor eventuele vragen, overleggen of een luisterend oor.
 • Een afspraak kan tot 24 uur van tevoren kosteloos worden afgezegd.
 • Als binnen 24 uur een afspraak wordt afgezegd, wordt de afspraak alsnog in rekening gebracht.
 • De diensten van KwispelCoaching zijn vrijgesteld van BTW.
 • Als de afspraak niet plaatsvindt op één van de coachlocaties, wordt buiten een straal van 15 KM (vanaf Westwoud) een kilometervergoeding van 25 cent per KM gerekend.

Wordt Jeugd Breincoaching vergoed?

In de meeste gevallen wordt Jeugd Breincoaching niet vergoed door de zorgverzekering. U kunt voor de zekerheid contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar voor de mogelijkheden.

In sommige gemeentes wordt coaching/therapie (met een dier) vergoed. U kunt dit navragen bij uw eigen gemeente voor de mogelijkheden.

Ook is het in sommige gevallen mogelijk om de coaching te betalen via het PGB. Neem hiervoor ook contact op met jouw gemeente.

In sommige gevallen kan Jeugd Breincoaching onder de noemer psychosociale hulpverlening/begeleiding als aftrekpost bij de inkomstenbelasting worden opgevoerd. Eventueel kunt u de gemaakte kosten ook als bijzondere ziektekosten op uw belastingaangifte aftrekken. Neem contact op met uw belastingadviseur voor de mogelijkheden.

Leer kinderen hoe ze moeten denken, niet wat ze moeten denken

Margaret  Mead