Blog: Wat is het effect van een therapiehond tijdens logopedie?

Afgelopen zomer kregen wij van Anouk Doffer de vraag of zij met haar therapiehond Iwan stage mocht lopen in de praktijk. Wij waren direct enthousiast! Na onze kennismaking zijn wij direct aan de slag gegaan met een plan voor de komende tijd. Tijdens onze zoektocht op internet kwamen wij erachter dat er nog weinig tot geen onderzoek is gedaan naar het effect van een therapiehond tijdens de logopedische behandeling. Jammer, maar voor ons geen reden om hier niet mee aan de slag te gaan.

Onderzoek
Uit literatuuronderzoek blijkt dat interactie met dieren het sociaal functioneren van een persoon kan helpen door het verminderen van angstgevoelens, depressie en eenzaamheid, verhogen van zelfvertrouwen en ondersteuning biedt in positieve sociale interactie tussen mensen. Een therapiehond kan psychologische, emotionele en sociale steun geven. Met name bij kinderen met een autisme spectrum stoornis kan dit een positief effect hebben op het sociale gedrag. Dit kan betekenen dat er een groei is in bijvoorbeeld sociaal gedrag en verbale communicatie. Maar ook een groei in non-verbale communicatie, gewenst sociaal gedrag en vermindering van ongewenst sociaal gedrag. Een therapiehond kan dus een positief effect hebben op onze behandelingen, maar hebben wij dit ook zo ervaren?

Het inzetten van de therapiehond tijdens logopedie
In het begin wisten wij niet goed wat wij van de therapiehond konden verwachten en wat voor soort oefeningen wij konden gaan doen tijdens onze behandelingen. De mogelijkheden bleken groot te zijn. Wij hebben de therapiehond onder andere ingezet bij het stimuleren van de taalontwikkeling en het verbeteren van de articulatie. Gedurende 3 sessies heeft Iwan verschillende oefeningen gedaan. De kinderen konden de hond opdrachten geven en met de hond spelen. Op deze manier werd de taal uitgelokt of werd er specifiek aan een klank of de verstaanbaarheid gewerkt. Tijdens het geven van commando’s werd er bijvoorbeeld gewerkt aan de verstaanbaarheid. De woorden ‘gooi’ en ‘geef’ werden bijvoorbeeld geoefend tijdens het gooien van de bal.

Effect
Gedurende de aanwezigheid van therapiehond Iwan tijdens de logopedische behandeling hebben wij gemerkt dat kinderen zich snel vertrouwd voelden bij de hond. De therapiehond voelt de kinderen goed aan. Bij het ene kind lag Iwan bijvoorbeeld vooral rustig op de grond. Terwijl hij bij het andere kind actief mee deed. Het vertrouwen zorgde ervoor dat de kinderen sneller en makkelijker gingen praten. De kinderen lieten meer van zichzelf zien. Plezier stond voorop. De kinderen hadden helemaal niet door dat ze aan het oefenen waren. Met één kind hebben wij zeker een mooi resultaat behaald. De verstaanbaarheid in spontane spraak is aanzienlijk verbeterd. Het is alleen lastig te bepalen of dit vooral door de aanwezigheid van de therapiehond komt of dat er nog andere factoren een rol spelen. Om echt een goed effect te zien moeten wij de therapiehond vaker en langer inzetten.

Onze ervaringen
Wij hebben de aanwezigheid van de therapiehond als zeer positief ervaren. De therapiehond kan bij veel verschillende hulpvragen ingezet worden. Bijvoorbeeld bij het verbeteren van de spraak- en taalontwikkeling. Maar ook bij het verbeteren van de leesontwikkeling of het afleren van afwijkend mondgedrag. In de toekomst willen wij de therapiehond vaker gaan inzetten. Inmiddels heeft Anouk haar eigen onderneming ‘‘KwispelCoaching’ en is een samenwerking mogelijk.

Josien; ‘Altijd heb ik al de wens gehad om dieren bij mijn logopediebehandelingen te betrekken. Zelf ben ik geen dierenmens, maar ik weet wat dieren voor mensen kunnen betekenen. Ik was enorm verrast dat er eigenlijk zoveel mogelijk is met een therapiehond. Van commando’s tot spelletjes en boekjes voorlezen. Niets was te gek. Iwan voelde de kinderen heel goed aan, spiegelde het gedrag en was zeker een meerwaarde voor onze therapie’.

Elja; ‘ Het kind voelt zich vertrouwd bij de hond. Hij reageerde zeer blij en positief op de hond, iets wat hij normaal niet laat zien tijdens de behandelingen. Het lukte voor het eerst om hem opdrachten uit te laten voeren’.

Martine; ‘Ik was heel benieuwd naar het werken met de therapiehond. Bij beide kinderen zag ik veranderingen tijdens het oefenen met Iwan. De één liet wat meer zelfvertrouwen zien, ondanks zijn verlegenheid in het bijzijn van een onbekend gezicht. En het andere kind lukte het voor het eerst om het doelwoord in één keer goed te zeggen. Ik vond het heel leuk om te zien wat alleen de aanwezigheid van de hond al kan doen voor een kind.’

 

Geschreven door: Josien Koopman, Logopediepraktijk Wegwijs

https://www.logopediepraktijkwegwijs.nl/wat-is-het-effect-van-een-therapiehond-tijdens-logopedie/